Karmel:
50-75 ml zimnej wody
200 gr cukru
Masa:
200 gr cukru
12 jaj
1 litr mleka
1 laska cynamonu
skórka cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
Karmel:
Wlać wodę do grubego rondla. Wsypać cukier na środek, żeby nie dotykał boków rondla. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Nie mieszać. Karmel z wolna zmieni kolor z jasnego na ciemny. Rozlać do kokilek.
Masa:
Ubić jaja z cukrem, dodając je kolejno, aż masa będzie puszysta. Wlać mleko do rondla, dodać laskę cynamonu, skórkę cytryny i esencję waniliową. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać do ubitych jaj, delikatnie mieszając. Przecedzić. Rozlać ostrożnie do kokilek tak, by warstwa karmelu pozostała na dnie. Ustawić kokilki w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić naczynie wodą do połowy wysokości kokilek. Piec pół godziny w temperaturze 150 stopni. Po kwadransie obrócić naczynie, żeby krem upiekł się równomiernie. Odstawić na pół godziny. Krem oddzielić nożem przy brzegach kokilek i wyłożyć na talerze.