300 ml tequili
1-2 łyżeczki drobno otartej skórki cytrynowej, najlepiej z cytryn amalfi
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
280 g miałkiego cukru
200 ml wody
płatki soli morskiej, przy podaniu


Przygotowanie:
Postaw rondel na dużym ogniu, by się mocno rozgrzał. Ostrożnie wlej tequilę i zagotuj, żeby część alkoholu odparowała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz cukier, a następnie podgrzewaj, aż objętość cieczy zredukuje się o 1/3. Dolej wodę do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, po czym odstaw naczynie, żeby wystygło. Ukręć syrop w maszynce do lodów aż się zestali, następnie przełóż do pojemnika i przechowaj w zamrażarce do chwili użycia. Możesz zestalić sorbet w zamrażarce, mieszając co 20 minut, żeby zapobiec tworzeniu dużych kryształów lodu. Nałóż sorbet do kieliszków, posypując go płatkami morskiej soli przed podaniem.