Składniki:
375 ml pełnotłustego mleka
125 ml śmietanki
rozgniecione nasiona z 8 strąków kardamonu
0,5 laski wanilii
4 żółtka
100 g drobnego cukru
150 g prażonych, łuskanych, świeżych pistacji
100 g ciemnego cukru palmowego


Przygotowanie:
W garnku doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką, kardamonem i wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przecedzone mleko i mieszać, aż się dokładnie połączą. Wlać do garnka o podwójnym dnie i postawić na małym ogniu. Mieszać, aż sos pokryje wypukłą część łyżki. Zestawić z ognia, postawić na kostkach lodu i mieszać, aż masa ostygnie. W malakserze lub w moździerzu utrzeć pistacje z cukrem palmowym. Dodać do schłodzonej bazy deseru. Przelać do maszynki do lodów i ukręcić.