Składniki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
0,5 szklanki wody
szklanka cukru
250g serka mascarpone
szklanka śmietany 36%
opakowanie biszkoptów
0,5 szklanki brandy
4 łyżki kakao
100g ciemnej czekolady
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i dalej ubijać. Ubić śmietanę i dodać do żółtek, cukru i serka mascarpone. Brendy dodać do kawy rozpuszczonej w syropie cukrowym. W kawie na 1 sekundę zanurzyć herbatniki lub biszkopty i układać na dnie szklanek. Przykryć kremem przygotowanym ze śmietany, żółtek, cukru, mascarpone i białek. W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i z niej zrobić kolejną warstwę. Operację powtórzyć – krem + czekolada. Umieścić w lodówce na 5 godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao.