Składniki
3 twarde jabłka


Syrop
1/4 szklanki białego winna pół słodkiego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody


Sos czekoladowy
1/3 szklanki śmietany 36%
80 g gorzkiej czekolady
80 g niebieskiego sera


pół szklanki śmietany






Przygotowanie syropu z wina i cukru, pieczenie jabłek
Wodę z cukrem gotuj, aż utworzy się gęsty syrop. Wino odparuj tak, by pozostała z niego połowa. Jabłka przekrój na pół usuń gniazda nasienne. Piecz je na papierze lub foremce teflonowej w piekarniku rozgrzanym do 180 C wewnętrzną stroną do dołu, aż będą całkowicie upieczone. Smaruj je obficie co 10 minut syropem wymieszanym z wygotowanym winem. Pozwól im dobrze ostygnąć.


Przygotowanie sosu i podawanie gruszek
Śmietanę podgrzej w rondelku. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę czekoladę oraz pokruszony niebieski ser. Mieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Przygotuj bitą śmietanę i nałóż ją na upieczone jabłka. Śmietanę udekoruj przygotowanym sosem z czekolady i niebieskiego sera pleśniowego. Całość posyp odrobiną grubo zmielonego kolorowego pieprzu.