Składniki:
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
łosoś wędzony
kapary
pomidory suszone
2 jajka
sól, pieprz
świeży tymianek
parmezan
sos:
jogurt
majonez
skórka z cytryny
miód
koperek,
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki sosu łączymy razem bardzo dokładnie. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odkrawamy z boku każdego ziemniaka plaster grubości ok. 0,5 cm, stykamy dwa ziemniaki odkrojonymi bokami i łączymy tworząc jednego większego. Ściskamy mocno, żeby się zlepiły i owijamy folią. Nadkrawamy od góry i rozpulchniamy delikatnie widelcem. Łososia szatkujemy, podobnie pomidory. Łączymy z kaparami, pieprzem, tymiankiem i wkładamy do ziemniaka. Delikatnie zalewamy rozbełtanym jajkiem i posypujemy tymiankiem i parmezanem. Pieczemy 15-20 minut w temp. 200 st. Serwujemy z sosem.