Składniki
2 jabłka
szklanka cukru
0,5 szklanki wody
cukier cynamonowy
4 łyżki konfitury z żurawiny
Mus czekoladowy
1,5 tabliczki czekolady
0,5szklanki wody
Imbirowa suknia
łyżka cukru
łyżeczka mąki
łyżeczka soku pomarańczowego
łyżeczka stopionego masła
łyżeczka zmielonego imbiru
Przygotowanie
Jabłka wydrąż z gniazd nasiennych. Zamocz je w syropie i piecz w piekarniku, aż skórka nabierze złotego odcienia. Uważaj by nie zmiękły za bardzo. Wystudź i napełnij konfiturą z żurawiny.
Roztopioną czekoladę rozpuść w ciepłej wodzie i ubijaj do momentu, aż zmieni się w mus i ostygnie.
Składniki imbirowej sukni wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Nakładaj długimi wstęgami na papier do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika formuj spiralę zanim stwardnieje. Na talerzu ustaw pieczone jabłka z żurawiną, nakryj je musem czekoladowym i ubierz w imbirową suknię.