Składniki
200 g czekolady gorzkiej
100 g cukru
3 żółtka
3 białka
40 ml wiśniówki
1,5 łyżki masła
150 g wiśni bez pestek mrożonych
50 g cukru brązowego
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie
W rondelku rozpuść ½ łyżki masła, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. W tym uduś wiśnie tak, by cały sok odparował i na dnie rondla powstał gęsty syrop. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść nad lustrem gorącej wody i dodaj połowę białego cukru. Odstaw by lekko przestygła i wkręć w to żółtka oraz wiśniówkę. W tym czasie ubij białka utrwalając je pozostałym białym cukrem. Wmieszaj w czekoladę najpierw 2/3 piany z białek, a gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę. Do pucharków nałóż warstwy musu i wiśni i odstaw do schłodzenia na ok 2 godziny.
Sprzęt: Rondelek, deska miseczki małe, mikser ręczny elektryczny, trzepaczka rózgowa, łyżki stołowe, łopatka silikonowa, miska duża, garnek, pucharki do lodów szklane lub dekoracyjne szklanki.