Składniki:
półtorej miarki śmietany kremówki*
dwa żółtka
1,4 miarki cukru*
słodko-gorzka czekolada
dżem wiśniowy
Przygotowanie:
Śmietankę i cukier podgrzewamy razem z cukrem, uważajmy jednak, żeby nie doprowadzić całości do wrzenia. Czekoladę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki i zalewamy rozgrzaną śmietanką, w której rozpuścił się cukier. Całość mieszamy, żeby czekolada się roztopiła. Żółtka rozbijamy trzepaczką i hartujemy przez dodanie łyżki wazowej gorącej czekoladowej masy. Przez cały czas delikatnie ubijamy całość trzepaczką. Zahartowane żółtka łączymy z czekoladową masą. Całość przelewamy do kokilek żaroodpornych. Naczynka wstawiamy do formy o wysokich brzegach i wlewamy do niej gorącą wodę (tak, żeby kokilki były w niej zanurzone do połowy). Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i ostrożnie wstawiamy do niego formę. Pot de creme zapiekamy przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika, odczekujemy 10 minut, wyjmujemy z niej kokilki z kremem i czekamy aż całkowicie wystygną. Następnie przez dwie godziny schładzamy pot de creme w lodówce. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję odrobiną dżemu wiśniowego.