
Podziękowania:
0
-
Scones
Składniki:
3 filiżanki mąki
1 filiżanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
0,5 mielonego cynamonu
170 g pokrojonego masła
1 filiżanka suszonych wiśni
0,5filiżanki uprażonych płatków migdałowych
0,5 filiżanki śmietany kremówki
brązowy cukier do posypania
domowe masło
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, sól i cynamon. Dodaj masło i dokładnie rozetrzyj palcami. Dodaj wiśnie, migdały oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Uformuj ciasto w placek o grubości 2,5 cm i podziel na 6 trójkątów. Posyp każdy brązowym cukrem. Umieść bułeczki scones na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 17-18 min. Po upływie 8-9 min obróć blachę, by bułeczki równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło z domowym masłem.
Domowe masło:
1 filiżanka zimnej śmietany kremówki
2 łyżki miodu
skórka otarta z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki miksuj na wysokich obrotach aż zauważysz grudki o jasnożółtej barwie. Miksuj dalej, aż powstanie masło i oddzieli się serwatka. Zbierz śmietanę z krawędzi miski i miksuj aż powstanie gomółka masła. Przełóż masło do miseczki i przechowuj w lodówce.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!