Składniki:
200 gramów białej czekolady
2 żółtka
dwie łyżki cukru
miarka i ćwierć miarki śmietany kremówki *
jeżyny
Przygotowanie:
Czekoladę rozdrabniamy. Przygotowujemy sos śmietanowy – ubijamy dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru tak długo, aż masa nabierze jasno żółtego koloru. Ćwierć miarki kremówki wlewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Hartujemy częścią podgrzanej śmietany ubite żółtka, żeby wyrównać temperaturę komponentów. Zahartowaną masę jajeczną dodajemy do reszty podgrzanej kremówki. Całość przecedzamy przez sitko. Zalewamy gorącą masą rozdrobnioną czekoladę i mieszamy dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Ubijamy miarkę kremówki. Łyżkę ubitej kremówki dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietany. Gotowy mus przekładamy do pucharków i przez godzinę schładzamy w lodówce. Przed podaniem przybieramy deser jeżynami. Smacznego!