Składniki:
150 g ryżu do risotto Arborio
200 ml wody
200 ml mleka 2%
masło klarowane do smażenia
1 laska wanilii
1 banan
1 cytryna
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka miodu
suszone daktyle do dekoracji
czarny sezam do dekoracji
świeża mięta do dekoracji


Składniki sosu malinowego:
200 g malin świeżych lub mrożonych
100 ml wody
3 łyzki miodu


Przygotowanie sosu:
Maliny przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.


Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka dać łyżkę klarowanego masła, a następnie wsypać ryż. Podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu wyparowania prawie całej wody. Gdy woda już prawie wyparuje dodać mleko i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyciągnąć nasiona i całość dołożyć do gotującego ryżu.
Dodać cukier trzcinowy i miód, a następnie gotować na wolnym ogniu do momentu powstania „masy ryżowej”, ale ryż będzie pół twardy (al dente). Banany obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z jednej cytryny. Pod koniec gotowania ryżu dodać banany i ponownie zagotować. Gotowe risotto podawać ciepłe z zimnym sosem malinowym. Udekorowane świeżą miętą, czarnym sezamem, ugotowaną laską wanilii i owocami.