Składniki:
4 jabłka mutsu lub golden delicious
2 łyżki masła, stopionego
0,25 szklanki cukru
2/3 szklanki mielonych migdałów
2 duże jajka
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
0,25 łyżeczki ekstraktu migdałowego
szczypta soli
0,25szklanki płatków migdałowych
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść żaroodporne naczynie do pieczenia, w którym zmieszczą się 4 jabłka. Obierz jabłka począwszy od ogonka do 1/3 wysokości, usuń gniazda nasienne i nieco miąższu łyżeczką do kulek z melona, nie przebijając jabłek na wylot, żeby nie wyciekał z nich sok. Zachowaj wyjęte kawałki miąższu, a gniazda nasienne wyrzuć. Włóż jabłka do żaroodpornego naczynia i posmaruj je na wierzchu stopionym masłem. Wydrążone kawałki jabłek zmiksuj na purée w malakserze, zmieszaj z cukrem, a następnie z migdałami, jajkami, ekstraktami i solą. Nałóż porcje powstałego ciasta do każdego jabłka i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 45-50 minut, aż jabłka będą brązowo-złociste. Podawaj je na ciepło, oprószone cukrem pudrem.