Składniki:
2 szklanki wody
½ litra zielonej herbaty
skórka z 2 cytryn obrana obieraczką (bez białej gorzkiej warstwy) i wyciśnięty sok
kawałek świeżego imbiru dł. 5 cm, obrany i pokrojony w talarki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
4 twarde niewielkie gruszki, obrane, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych
Przygotowanie:
Zagrzej wodę w dużym rondlu, dolej herbatę i sok z cytryny, dodaj skórkę oraz imbir oraz cukier i miód. Włóż połówki gruszek do płynu. Przykryj powierzchnię pergaminem (po to, by wrzątek opływał delikatnie całe owoce – inaczej nie będą całkowicie zanurzone) i poszetuj (gotuj w gorącej, ale nie wrzącej wodzie) przez 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i zostaw gruszki pod przykryciem, aż ostygną. Wyjmij owoce z garnka, przecedź płyn i zredukuj go do konsystencji syropu. Podawaj połówki gruszek w pucharkach, polane syropem.