Składniki:
mąka 500 g
woda
sól
cukier ok. 200 g
masło 50 g
twaróg 250 g
maliny, jagody (mogą być mrożone)
skrobia ziemniaczana
mak (gotowy w puszce)
wiśnie 1 op. mrożonych
śmietana kwaśna 18% 250 g
Przygotowanie:
Z mąki, wody, soli i roztopionego masła zagniatam ciasto. Odstawiam na 15 - 20 min. Robię nadzienie: twarożek mieszam z jagodami/malinami, cukrem i żółtkiem. Wiśnie podsmażam z cukrem, żeby płyn odparował. Mak już jest gotowy. Robię kisiel z jagód/malin: rozgniatam owoce, gotuję je z wodą i cukrem. Przecedzam i znowu zagotowuję płyn już bez owoców. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzam w zimnej wodzie i wlewam do owocowego płynu. Doprowadzam do wrzenia. Rozwałkowuję cieńko ciasto, wycinam kółka. Robię pierożki. Gotowe pierożki podaję: makowe z miodem, wiśniowe ze śmietaną, owocowe z kisielem.