Moczka na słodko

Składniki
1/2 kg piernika
20 dag rodzynek
30 dag orzechów włoskich
10 dag orzechów laskowych
10 dag migdałów
25 dag suszonych śliwek
20 dag suszonych moreli
daktyle
figi
cytryna
kompot z agrestu, truskawek, śliwek (wg uznania)
Sposob przygotowania

Piernik pokroić i namoczyć w letniej wodzie. Suszone śliwki opłukać, namoczyć, po czym gotować z cukrem na kompot. Wszystkie bakalie pokroić na kawałki. Następnie gotować na wolnym ogniu piernik do całkowitego rozpuszczenia (często mieszać, bo lubi się przypalać). Gdy piernik jest ugotowany, dodać kompot z suszonych śliwek, agrestu, truskawek razem z owocami (wg uznania) oraz bakalie, zagotować. Doprawić do smaku cytryną, cukrem, można dodać czekoladę. Na koniec zrobić jasną zasmażkę na maśle. Jeszcze raz zagotować. Podawać w salaterkach dobrze schłodzoną. Zupa nie może być za gęsta ani za wodnista. Moczkę można też robić na słono, na wywarze z ryb i jarzyn. Moczka smakuje wszystkim, i dorosłym, i dzieciom. Może być równie dobrze zupą, jak i deserem.