Składniki:
1,5 szklanki cukru
skórka starta z jednej cytryny
0,25 przecedzonego soku z cytryn
0,5 szklanki bardzo drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
4 białka
1 szklanka śmietanki kremówki
0,5 szklanki jogurtu greckiego


Przygotowanie:
Cukier, skórkę, sok i imbir podgrzewać w rondlu do rozpuszczenia cukru. Zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę. Na średniej prędkości ubijania dodawać stopniowo gorący syrop, następnie zwiększyć prędkość ubijania i ubijać, aż masa ostudzi się i mocno zgęstnieje, około 10 minut.
Przełożyć do drugiej miski a w tej samej misce ubić lekko śmietankę (miski do ubijania i końcówek miksera nie trzeba myć). Do śmietanki wmieszać delikatnie jogurt a następnie dodając po trochu wmieszać masę z białek, aż do równomiernego rozprowadzenia. Przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 6 godzin przed podaniem. Lody można przechowywać w zamrażalniku do 4 tygodni.