Składniki:
75 g płatków lub wiórków kokosowych
30 ml mleka kokosowego
24 g serka mascarpone
8 ml syropu z agawy
10 g pestek dyni
5 ml oliwy
1 g chili


Przygotowanie:
Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy.
W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór do samego wnętrza. Spróbuj, czy woda nie jest skwaśniała, wypij ją, jeśli jest dobra, po czym rozłup kokos najlepiej uderzając nim o twarde podłoże