Składniki:
Spód:
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
100 g masła
1 łyżka mleka
1/2 szkl. zmielonych migdałów
Masa serowa:
800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
3/4 szkl. cukru pudru
1 torebka budyniu śmietankowego
6 jajek, oddzielone żółtka od białek
1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
2 łyżki cukru, szczypta soli
Gruszki i migdałowa kruszonka:
50 g masła
1/4 szkl. mąki
2 łyżki cukru
3/4 szkl. zmielonych migdałów
4 łyżki cukru pudru
1 puszka gruszek
Opis przygotowania:
Spód:
Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, jajko, mleko, masło i zmielone migdały.
Poszatkuj wszystkie składniki na stolnicy, a następnie zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Dno podziurkuj widelcem.
Ciasto wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Masa serowa:
Twaróg sernikowy wymieszaj ze śmietaną.
Żółtka ubijaj z 1/2 szklanki cukru pudru, aż masa będzie puszysta i kremowa.
Dodawaj stopniowo, ciągle miksując, twaróg sernikowy na zmianę z sypkim budyniem.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodaj 1/4 szklanki cukru pudru i ubijaj jeszcze przez 3 minuty. Białka delikatnie połącz z masą serową.
Masę serową wyłóż na ciepły spód z ciasta i wyrównaj powierzchnię.
Gruszki i migdałowa kruszonka:
Gruszki odcedź z zalewy na sitku, pokrój w kostkę i ułóż na masie serowej.
Przygotuj migdałową kruszonkę siekając masło z mąką, cukrem oraz zmielonymi migdałami. Posyp sernik kruszonką.
Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C na drugim poziomie.
Wystudź sernik i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.