Jabłka z kruszonką, czyli apple crumble, to bardzo popularny w krajach anglosaskich deser. Jest tani i łatwy do przygotowania, a smakuje niebiańsko! To taka uproszczona wersja szarlotki, ale w niczym jej nie ustępuje. Część mąki z kruszonki można zastąpić płatkami owsianymi, a biały cukier, cukrem trzcinowym, jeśli wolimy zdrowszą wersję. Deser można też przygotować z innych owoców - wspaniale smakuje np. ze śliwkami!Składniki:
6 jabłek
250 g cukru
200 g mąki
120 g masła
cynamon
rodzynki (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Jabłka obierz, pokrój w kostki. Przełóż do garnka, dodaj 3/4 cukru i cynamon (oraz, opcjonalnie, rodzynki). Można dodać również odrobinę soku z cytryny. Duś do miękkości. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj mąkę, masło i resztę cukru palcami, konsystencja ma przypominać bułkę tartą. Przełóż jabłka do żaroodpornego naczynia, posyp kruszonką. Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu, gdy kruszonka przybierze złocisty kolor. Podawaj na ciepło (ale nie gorące!), najlepiej z gałką lodów owocowych. Pycha!