Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek maślanych

Masa sernikowa:
  • 800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią

Mus śliwkowy:250 g śliwek
2-3 łyżki brązowego cukru
Opis przygotowania:
  • Usuń pestki ze śliwek i pokrój na kawałki. Rozsmaż na patelni, dodając brązowy cukier.
  • Usmażone śliwki wystudź, a następnie przełóż do kubka miksującego i miksuj na gładką masę.
  • Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Dodaj mąkę, cukier z prawdziwą wanilią i śmietanę i miksuj do połączenia składników.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Na wierzch sernika wykładaj po łyżeczce musu śliwkowego. Wykałaczką zrób kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
  • Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.