Składniki:
- 1 opak. ciasteczek maślanych
Masa sernikowa:
- 800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 3/4 szkl. cukru
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 2 łyżki mąki
- 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
Mus śliwkowy:250 g śliwek
2-3 łyżki brązowego cukruOpis przygotowania:
- Usuń pestki ze śliwek i pokrój na kawałki. Rozsmaż na patelni, dodając brązowy cukier.
- Usmażone śliwki wystudź, a następnie przełóż do kubka miksującego i miksuj na gładką masę.
- Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Dodaj mąkę, cukier z prawdziwą wanilią i śmietanę i miksuj do połączenia składników.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Na wierzch sernika wykładaj po łyżeczce musu śliwkowego. Wykałaczką zrób kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
- Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.