Składniki:


1 opak. ciasteczek maślanych
Masa sernikowa:


700 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
2/3 szkl. cukru
3 duże jajka
1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
2 łyżki mąki
1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego
Opis przygotowania:


Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
Dodawaj jajka, po każdym miksując.
Dodaj mąkę, cukier z prawdziwą wanilią i pół opakowania śmietany i miksuj do połączenia składników.
Masę sernikową podziel na 2 części: 2/3 – 1/3. Do większej części dodaj połowę karmelu z puszki. Mniejszą część pozostaw białą.
Gotową masę z karmelem przelej do tortownicy na spód z ciastek zostawiając 3 łyżki masy do dekoracji wierzchu sernika.
Drugą połowę karmelu z puszki oraz śmietany przełóż do rondla i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Przygotowany karmel lekko wystudź i wylej na masę sernikową z karmelem.
Następnie wyłóż masę sernikową białą.
Na wierzch sernika wykładaj po łyżeczce masy sernikowej karmelowej. Wykałaczką zrób kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.