Składniki:
- 1 opak. ciasteczek czekoladowych
- 1 łyżka kakao
Masa sernikowa czekoladowa:
- 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 3/4 szkl. cukru
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 150 g czekolady deserowej
Mus kawowy:
- 350 g sera mascarpone
- 150 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl. gorącej wody
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Do rondelka wlej śmietanę i wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Dodaj mąkę i miksuj do połączenia składników.
- Dodaj lekko ciepłą masę czekoladową i wymieszaj.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Przygotuj mus kawowy.
- Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
- Ubij śmietanę na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
- Następnie dodaj ser mascarpone, a na koniec wystudzoną żelatynę. Miksuj do połączenia składników.
- Gotową mus przełóż na zimny sernik czekolady i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Przed podaniem posyp kakao.