Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych
  • 1 łyżka kakao

Masa sernikowa czekoladowa:
  • 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 150 g czekolady deserowej

Mus kawowy:
  • 350 g sera mascarpone
  • 150 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl. gorącej wody

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Do rondelka wlej śmietanę i wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  • Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Dodaj mąkę i miksuj do połączenia składników.
  • Dodaj lekko ciepłą masę czekoladową i wymieszaj.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Przygotuj mus kawowy.
  • Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
  • Ubij śmietanę na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
  • Następnie dodaj ser mascarpone, a na koniec wystudzoną żelatynę. Miksuj do połączenia składników.
  • Gotową mus przełóż na zimny sernik czekolady i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Przed podaniem posyp kakao.