Składniki:


1 opak. ciasteczek czekoladowych
100 g tartej czekolady deserowej lub gorzkiej
Masa sernikowa:


750 g sera mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru
1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
200 g białej czekolady
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody
Opis przygotowania:


Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
2 łyżki żelatyny rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i śmietanę i miksuj jeszcze chwilę. Następnie dodaj lekko ciepłą żelatynęj.
Na koniec dodaj część tartej czekolady i wymieszaj.
Na spód z ciastek wylej masę sernikową.
Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.
Posyp tartą czekoladą.