Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych
  • kakao

Masa sernikowa:
  • 750 g sera mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1/2 łyżeczki chilli

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • 2 łyżki żelatyny rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  • Rozpuść galaretkę w 1/2 szkl. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
  • Dodaj śmietanę i miksuj jeszcze chwilę.
  • Podziel masę sernikową na 2 części w proporcjach 2/3 – 1/3.
  • Do większej (2/3) części dodaj rozpuszczoną czekoladę i lekko ciepłą żelatynę. Wymieszaj.
  • Do mniejszej części (1/3) – przestudzoną galaretkę i chilli, a następnie wymieszaj.
  • Na spód z ciastek wylej najpierw masę sernikową czekoladową, a następnie masę pomarańczową.
  • Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Przed podaniem posyp sernik kakao.