Składniki:
- 1 opak. ciasteczek czekoladowych
- kakao
Masa sernikowa:
- 750 g sera mascarpone
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
- 1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- 1/2 łyżeczki chilli
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- 2 łyżki żelatyny rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Rozpuść galaretkę w 1/2 szkl. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
- Dodaj śmietanę i miksuj jeszcze chwilę.
- Podziel masę sernikową na 2 części w proporcjach 2/3 – 1/3.
- Do większej (2/3) części dodaj rozpuszczoną czekoladę i lekko ciepłą żelatynę. Wymieszaj.
- Do mniejszej części (1/3) – przestudzoną galaretkę i chilli, a następnie wymieszaj.
- Na spód z ciastek wylej najpierw masę sernikową czekoladową, a następnie masę pomarańczową.
- Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Przed podaniem posyp sernik kakao.