Składniki:


1 opak. ciasteczek czekoladowych
1 opak. wiśni mrożonych bez pestek
galaretka wiśniowa
Masa sernikowa:


500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
250 g sera mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru
1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody
200 g czekolady deserowej
Opis przygotowania:


Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
2 łyżki żelatyny rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Twaróg sernikowy i ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
Dodaj śmietanę i miksuj jeszcze chwilę. Następnie dodaj lekko ciepłą żelatynę i wszystko wymieszaj.
Masę sernikową podziel na 2 części. Do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę, drugą część pozostaw białą.
Na spód z ciastek wylej połowę białej masy sernikowej, następnie połowę masy czekoladowej.
Następnie znów białą masę i na koniec masę czekoladową.
Sernik wstaw do lodówki do stężenia.
Ułóż wiśnie i zalej tężejącą galaretką.
Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.