Składniki:


1 opak. ciasteczek maślanych
Masa jogurtowo-kokosowa:


3 duże opakowania (ok. 1300 g) jogurtu greckiego
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru pudru
200 g (1 słoik) kremu kokosowego (użyłam Cocos Creme firmy Kruger)
3 jajka
Mus z czarnej porzeczki:


1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1 opak. kiślu o smaku jagodowym lub owoców leśnych
Wierzch:


200 g jogurtu greckiego
1 biała czekolada
Dekoracja:


1/2 szkl. wiórków kokosowych
Opis przygotowania:


Dzień wcześniej: jogurt na sernik wyłóż na sito wyścielone cienką gazą i zostaw w lodówce na noc, na około 16-24 godzin, aby odsączyć wodę z jogurtu.
Przygotuj mus z czarnej porzeczki: dżem wyłóż do rondelka i podgrzewaj, następnie dodaj kisiel i mieszaj do rozpuszczenia proszku. Pozostaw do ostudzenia.
Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
Odsączony jogurt i mascarpone ubij z mąką i cukrem pudrem na gładką masę.
Dodawaj jajka, po każdym miksując.
Na koniec dodaj krem kokosowy i wymieszaj.
Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
Na masę sernikową wykładaj po jednej pełnej łyżeczce musu owocowego zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie.
Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
Przygotuj wierzch: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zmiksuj z jogurtem i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjmij sernik z piekarnika i posyp wiórkami kokosowymi.
Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.