• 5 dkg Kasi


  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 4 duże jabłka pokrojone w kostkę
  • 15 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej





Jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie przesiać przez sito. Dodawać stopniowo do ubitych jajek na przemian z olejem. Dodać orzechy, opłukane rodzynki oraz pokrojone jabłka. Gdy jabłka są bardzo soczyste, można je wymieszać z 3 łyżkami tartej bułki. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy posmarowanej KASIĄ i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.