• 1/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (50 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g )
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (375 g)
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)
  • szczypta soli




  • 1Kasię odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu. Włóż do rondelka, rozpuść i wystudź.
  • 2Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.
  • 3Jajka ubij dokładnie z cukrem na puch, tak aby ich objętość znacznie wzrosła.
  • 4Do masy jajecznej dodaj, ciągle mieszając, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
  • 5Do ciasta wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • 6Ciasto przełóż do formy i od razu włóż do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Piecz około 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w otwartym piekarniku do wystygnięcia.