Składniki :
  • ok. 400g gotowych biszkoptów
  • 750 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • ok. 400 ml śmietany kremówki
  • 3,/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka*
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 4 łyżki wrzątku
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 4 - 5 sztuk pomarańczy

Wykonanie:Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby uzyskała temperaturę pokojową. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 4½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopty namaczamy w galaretce cytrynowej, wykładamy dno formy (o wym. 28x40 cm) i schładzamy w lodówce.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku, porcjami mleko w proszku, serek i przestudzoną rozpuszczoną we wrzątku kawę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i na chwilę odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w ok. ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy na krótko do lekkiego wystudzenia, po czym wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej. Całość szybko, ale i dokładnie mieszamy. Dodajemy bitą śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy równomiernie na biszkopty. Na wierzchu układamy namoczone w galaretce cytrynowej biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia masy serowej.Obrane ze skórki pomarańcze kroimy w plasterki. Połowę ilości lekko stężonei galaretki pomarańczowej wylewamy na biszkopty, układamy plasterki pomarańczy i zalewamy pozostałą galaretką. Sernik wstawiamy ponownie do lodówki na conajmniej kilka godzin do całkowitego zatężenia galaretki.