• 1 kostka Kasi
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru (375g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki (340g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (10g)



  • 1Kasię, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski.
  • 2Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera.
  • 3Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.
  • 4Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
  • 5Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 st.C
  • 6Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia.