Składniki ( na formę do babek o śr. 26 cm):

  • ok. 300g malin
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • tarta skórka z - 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100g drobno siekanych pistacji
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła

dodatkowo:
  • 200 g białej polewy czekoladowej
  • tłuszcz, bułka tarta do formy

Wykonanie:Maliny oczyszczamy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Formę do babek smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy tartą skórkę cytrynową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno siekanymi orzeszkami pistacjowymi. Dajemy porcjami do ucieranej masy. Wlewamy wąskim strumyczkiem roztopione, ale ciepłe jeszcze masło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy trochę ciasta do przygotowanej wczesniej formy, przykrywamy warstwą malin, kolejną warstwę ciasta, maliny i tak aż do momentu ich wyczerpania. Pieczemy w nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg) piekarniku w środkowej jego części przez ok. 35 minut. Po przestudzeniu babkę wyjmujemy z formy. Gdy całkowicie ostygnie ozdabiamy polewą czekoladową i rozdrobnionymi pistacjami.