Składniki na kruche ciasto:
  • 100 g masła, zimnego
  • 65 g cukru pudru
  • 165 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek dżemu lub więcej wedle życzenia (u mnie malinowy) do posmarowania

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub szybko wyrobić ręcznie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 26 x 19 cm i grubości około 5 - 6 mm. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie wyjąć z lodówki, piekarnik rozgrzać do 200ºC i podpiec przez 15 minut. Schłodzić.Schłodzone ciasto posmarować warstwą dżemu.Beza orzechowa:
  • 3 białka
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g migdałów lub orzechów laskowych, drobno posiekanych i podprażonych np. na patelni
  • 60 g mąki pszennej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach). Dodać migdały/orzechy i wymieszać. Pianę bezową umieścić w garnuszku i podgrzewać do temperatury około 70ºC, aż cukier się zacznie rozpuszczać (gotować przez kilka minut). Zdjąć z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać.Tak przygotowaną bezę wyłożyć na spód pokryty wcześniej dżemem, równo rozprowadzić. Odłożyć na 60 minut, aż do momentu, gdy beza nie będzie się kleiła przy dotyku.Po tym czasie placek pokroić na 10 - 12 prostokątów. Rozsunąć je na blaszce na odległość 2 - 3 cm od siebie. Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut. Wystudzić.