Mus z dyni i jabłek
Składniki
30 dag dyni pokrojonej w kostkę
2 kwaśne jabłka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 białka jaj
kandyzowana świeża skórka cytrynowa i pomarańczowa
rodzynki
migdały
Krem śmietankowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
Sposob przygotowania
Jabłka obieramy ze skóry, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podobne postępujemy z dynią. Wrzucamy jabłka z dynią do garnka z wrzącą wodą (ok. 100 ml). Dodajemy połowę cukru i rozgotowujemy na wolnym ogniu na miazgę. Studzimy.Białka umytych dokładnie i sparzonych wrzątkiem jaj ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Delikatnie mieszamy z musem i cukrem waniliowym. Przygotowujmy krem śmietankowy - żelatynę zalewamy wodą (wg przepisu na opakowaniu). Oziębioną w lodówce śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec żelatynę i cukier puder. Mus rozkładamy do pucharków, dekorujemy skórką cytrusów, kremem śmietankowym i oziębiamy.