Składniki
ilość porcji: 6
- 1 opakowanie herbatników typu digestives
- 70 g masła, stopionego
- 1 puszka (397 g) słodzonego mleka skondensowanego
- 2 jajka
- 3 cytryny
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 25min.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Pokruszyć herbatniki, dodać do nich stopione masło, wymieszać i wyłożyć tą masą dno głębokiej formy do tarty. Przycisnąć masę dobrze ręką lub szklanką.
- Do miski wlać skondensowane mleko, dodać jajka i dobrze wymieszać. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i odstawić. Wycisnąć sok z wszystkich 3 cytryn i powoli wlewać go do mleka, stale mieszając trzepaczką - masa powinna zgęstnieć. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
- Wlać krem cytrynowy na przygotowany spód i piec przez 10 minut.
- Przestudzić tartę i wstawić do lodówki.