Składniki

ilość sztuk: 4 pierniki 20x10 cm

  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4 jajka
  • 120 ml (0,5 szkl.) mleka


  • 120 ml (0,5 szkl.) oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 235 ml (1 szkl.) miodu
  • 500 g (4 szkl.) mąki
  • 80 g (0,5 szkl.) rodzynek
  • 60 g (0,5 szkl.) drobno posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 1godz.15min. › +1godz. odstawienie › Gotowe w: 2godz.35min.

  1. W dużej misce wymieszać cukier z cynamonem, goździkami, zielem angielskim i jajkami. Nadal mieszając dodać mleko i olej, a następnie sodę.
  2. Wlać miód do małego garnka i doprowadzić do wrzenia.
  3. Do mieszaniny z jajkami wmieszać miód, a następnie mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a następnie mieszać solidną łyżką przez 10 minut. Odstawić ciasto na 1 godzinę.
  4. Nagrzać piekarnik do 165°C. Lekko nasmarować tłuszczem cztery keksówki o wymiarach 20x10 cm.
  5. Wypełnić każdą foremkę około 5 cm warstwą ciasta. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Piernik będzie koloru brązowego i może popękać na wierzchu.