Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 120g mąki pszennej,
  • 180g cukru,
  • czubata łyżka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.


Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.




Placek kokosowy:

  • 200g wiórków kokosowych,
  • 5 białek,
  • 200g cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.


Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.




Krem:

  • 200g masła lub margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 500ml mleka,
  • 135g cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 30g kawy cappuccino Skworcu + 1 łyżka,
  • 2 łyżki śmietany 18%.


W 125ml mleka utrzeć żółtka z cukrem oraz mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kawę rozpuścić w ciepłej śmietanie. Przestudzić i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać.
Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy.




Wierzch:

  • szklanka śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 50g mlecznej czekolady.


Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.