Składniki:
400 g ziemniaków
2 cebule
100 g wędzonego boczku
1 l bulionu drobiowego
500 ml mleka
100 g żółtego sera
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka masła
110 ml + 1 łyżka oleju rzepakowego
100 g łuskanego słonecznika
pęczek pietruszki
sól i pieprz


Przygotowanie:
Boczek pokrój w cienkie plasterki i obsmaż na łyżce oleju rzepakowego, aż stanie się złocisty. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę i dodaj do boczku. Cebulę również pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Wszystko razem wymieszaj i smaż przez około 10 min. Przygotuj pesto, w tym celu wsyp do wysokiej miski: słonecznik, starty ser, pietruszkę, sól, pieprz oraz olej rzepakowy. Całość zblenduj i odłóż na 15 min. Do ziemniaków dodaj bulion drobiowy oraz mleko i łyżkę masła. Zmniejsz gaz i cały czas mieszając dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj przygotowane pesto