Chłodnik litewski pro-zdrowotny
duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
2 ogórki,
1 pęczek posiekanego koperku,
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 ząbki czosnku,
1 litr Kefiru Milandia Fresh,
200 ml Śmietany Pro-zdrowotnej Omega 3&6,
1 pęczek rzodkiewki
Opis przygotowania
Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.