Zupa góralska'

1/2 kg mięsa np. łopatki
1/2 kg ziemniaków
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałeczek pora
1 papryka
2 kiszone ogórki
1 łyżka mąki
1 większy ząbek czosnku
1 słoik sosu pomidorowego (przepis podałam wcześniej) lub 4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
przyprawa do mięsa
jarzynka
pieprz prawdziwy
papryka ostra w proszku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Opis przygotowania

Mięso kroimy na kawałeczki, posypujemy przyprawą do mięsa i podsmażamy na 1 łyżce oleju, przekładamy do większego garnka zalewamy około 2 litrami gorącej wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, por, seler i drobno pokrojoną cebulkę dosypujemy 1 łyżeczkę jarzynki i gotujemy prawie do miękkości mięsa. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę, marchew startą na tartce jarzynowej. Po około 5 min od dodania ziemniaków dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sos pomidorowy, pokrojone drobniutko ogórki, czosnek przeciśnięty przez praskę całość doprawiamy na ostro papryką, pieprzem i ewentualnie dosalamy gotujemy jeszcze wszystko razem do 5 min.
Przed dodaniem ziemniaków ja wyciągam z zupy por, seler i pietruszkę, podaję do niej chleb posmarowany masłem.