Pożywny krupnik

2 żeberka wołowe (ok.0,5 kg)
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
10 średnich ziemniaków
2 garstki suszonych grzybów
3 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek bulwy selera (1/4 małej sztuki)
2 liście pora
3 suszone liście selera
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 drobiowa kostka rosołowa
1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
pieprz
1 łyżka przyprawy Kucharek
ew.sól do smaku
natka pietruszki do posypania
ew.klopsiki z mięsa mielonego (robię dla córki,która nie lubi wołowiny)
Opis przygotowania

Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,opłukać i pokroić w kostkę.Wrzucić do garnka, dodać liście pora, suszone liście selera i laurowy,ziele angielskie i zalać 3 litrami wody,zagotować. Suszone grzyby pokruszyć do zupy.
Do wrzątku włożyć opłukane i porcjowane żeberka wołowe, zagotować i zszumować.Wrzucić kostkę rosołową, wsypać przyprawę Kucharek i rozkruszyć mini kosteczkę Knorr smażona cebulka, doprawić pieprzem.Gotować ok.40 minut. Po tym czasie zasypać wywar kaszą i co jakiś czas mieszając gotować ok.20 minut. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, wyjąć liście pora i selera.Gotować,aż ziemniaki będą miękkie.Doprawić ostatecznie do smaku,posypać natką pietruszki.
Ja dla siebie i dla męża obrałam mięso z żeberek i po pokrojeniu wrzuciłam do zupy.Dla córki przygotowałam klopsiki z mięsa mielonego,obsmażyłam ze wszystkich stron i pogotowałam wraz z zupą.