ZUPA KALAFIOROWA Z LANYMI KLUSKAMI
* 2 litry wody,
* 1 mały kalafior,
* 2 duże marchewki,
* 1 mała pietruszka,
* 1 mały seler,
* 1 średnia cebula, lub mały por
* 2 ząbki czosnku,
* 2 dowolne kostki rosołowe,
* 2 liście laurowe,
* 4 ziarna ziela angielskiego,
* sól-do smaku,
* pieprz-do smaku,
* maggi-do smaku,
* koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.
* Na kluski lane :
* 2 jajka,
* 2 łyżki mąki pszennej.
Opis przygotowania
Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, cebulę, lub por obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, lub potrzeć na tarce o grubych oczkach, a kalafior oczyścić z twardych liści i podzielić na małe różyczki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
W czasie gotowania wywaru zrobić ciasto na kluski lane, tzn. dokładnie rozmieszać widelcem w garnuszku 2 jajka z 2 łyżkami mąki pszennej, by miało to konsystencję gęstej śmietany i nie miało grudek.
Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy to na wrzątek cienkim strumieniem, cały czas mieszając.
Gotować, aż zakipi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.