Zupa z kiszonych ogórków

1 kość wieprzowa lub nóżka z kurczaka
3 l. wody
1 średnia marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
1/2 puszki groszku konserwowego
1 szkl. ryżu
3 ogórki kiszone
1/2 szkl. wody z pod ogórków
1/2 szkl śmietany
sól
pieprz
vegeta
Opis przygotowania

Wodę z kością zagotować. Zebrać szumowinę. Na gotującą się wodę wsypać ryż, następnie startą marchew, pietruszkę. W osobnym garnku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Do gotującego się ryżu zetrzeć ogórki kiszone, wsypać odcedzony groszek konserwowy, oraz wlać wodę z odcedzoną z pod ogórków. Po ugotowaniu się ryżu wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki. Zupę gotującą się zatrzepać śmietaną. Doprowadzić do zagotowania się zupy. Doprawić do smaku. Smacznego.