
Podziękowania:
0
-
Grochówka
Grochówka
60-70 dkg wędzonych żeberek
30 dkg kiełbasy (podwawelska,toruńska)
włoszczyzna
groch łuskany (połowki) 0,5 kg
2 cebule
łyżka smalcu
majeranek
sól
pieprz czarny mielony
0,5 kg ziemniaków.
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
Opis przygotowania
Groch namoczyć na noc.Następnego dnia gotować w
tej samej wodzie,do momentu aż się rozgotuje i
zgęstnieje.Często mieszać nie dopuścić do
przypalenia.Wędzone żeberka włożyć do garnka dodać
liście laurowe i ziele angielskie gotować na
małym ogniu do miękkości,dodać umytą i obraną
włoszczyżnę.W międzyczasie obrać ziemniaki,pokroić
w drobną kostkę włożyć do garnka gotować.Wyjąć
ugotowane żeberka i włoszczyznę z garnka,mięso
obrać z kości pokroić drobno i z pokrojonymi
w drobną kostkę dwiema trzema marchewkami włożyć
do garnka.Dodać ugotowany groch.Pokrojone w drobną kostkę cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę podsmażyć na patelni.Dodać do zupy.Doprawić do smaku solą,majerankiem i pieprzem.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!