Zupa kalafiorowa
1 średni kalafior
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
kawałek pora
500 g kości z karkówki
500 g ziemniaków
natka pietruszki
natka selera
150 ml słodkiej śmietany 18%
2 łyżki mąki
świeży posiekany koperek
sól
pieprz
maggi
3 l wody
Opis przygotowania
Kości umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości zdejmując burzyny.
Ziemniaki i warzywa korzenne obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru.
Gdy będą prawie miękkie dodać posiekane zielone warzywa oprócz koperku i gotować około 10-15 minut.
Na koniec dodać podzielonego na różyczki kalafiora.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Gdy kalafior będzie miękki zagęścić zupę śmietaną rozrobioną z mąką.
Zagotować.
Nalać zupę na talerze i posypać świeżym koperkiem.