kładniki:

 1/2 kg białej kapusty
 6 szklanek bulionu
 2 małe marchewki, obrane i posiekane w plasterki
 1 pietruszka, obrana i nadkrojona na 4 części
 5 małych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w kawałki
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 średnia cebula, drobno pokrojona
 250 - 500 g passaty pomidorowej
 sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka przyprawy chilli
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 2 łyżki posiekanego koperku



Wykonanie:

  • Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne twarde liście, wyciąć głąb, resztę posiekać na wąskie paski, posolić.
  • Do gotującego się w większym garnku bulionu włożyć marchewkę oraz pietruszkę. Trochę posolić i gotować przez 5 - 7 minut. Dodać ziemniaki a za chwilę kapustę. Gotować przez około 3 - 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Na patelni, na oliwie zeszklić cebulę, dodać "passatę" (w ilości do smaku) i chwilę pogotować. Doprawić solą, dużą ilością czarnego pieprzu, chilli i 1 łyżeczką cukru. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i całość przełożyć do garnka z zupą. Wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Posypać koperkiem.