Składniki, 4 porcje:

 3 młode ziemniaki
 garść fasolki mamut
 2 duże garście kurek
włoszczyzna: 1 młoda marchewka, 1 malutka pietruszka, kawałeczek pora, liście selera, pietruszki i marchewki
 1 łyżka masła
 1 łyżka oliwy extra vergine
 1 łyżka posiekanego koperku
 1/2 pęczka bazylii
 2 - 3 łyżki śmietany 22% (do zup)
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do podania: serek kozi, bagietka



Przygotowanie:


  • Warzywa, kurki i włoszczyznę opłukać. Ziemniaki oskrobać i pokroić w kostkę. Fasolkę przyciąć przy końcu, pokroić. Marchewkę i pietruszkę oskrobać i pokroić w talarki. Pora posiekać.
  • W dużym i szerokim garnku roztopić masło, wrzucić kurki i warzywa, doprawić solą (około 1 łyżeczki), zmielonym pieprzem, wlać oliwę i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu, aż wszystkie składniki delikatnie się obsmażą.
  • Wlać 1 i 1/2 litra wody (np. mineralnej), dodać liście selera, pietruszki i marchewki i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić warzywa przez około 10 - 15 minut aż będą miękkie. Na koniec dodać koperek i 1 łyżkę grubo posiekanej bazylii.
  • Odstawić z ognia. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami chłodnej wody, następnie dodawać po łyżce zupę (około 1/3 szklanki) jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z zupą, wymieszać, doprawić w razie konieczności solą, pieprzem i podawać z resztą bazylii, bagietką i serem kozim (opcjonalnie)